Solstrålen
Velkommen hos Solstrålen
Solstrålen er en daginstitution under Børnehusene Nivå, der rummer en vuggestueafdeling og en børnehaveafdeling. I vuggestuen er der tre stuer: Anemonerne, Tulipanerne og Mælkebøtterne. I børnehaven er der også tre stuer: Vintergækkerne, Valmuerne og Solsikkerne som er storgruppen.
I Solstrålen arbejder vi hver dag for at jeres børn får:
Gode sproglige kompetencer
Respekt for naturen
Inkluderende børnefællesskaber
Fokuseret opmærksomhed
Plads til nysgerrighed og undren
Styrket fantasi og kreativitet
Motorisk udfoldelse i et stort læringsrum
Tydelige og anerkendende voksne
Bæredygtighed i børnehøjde
Mulighed for fordybelse
Børnelivet i Solstrålen har fokus på nærvær, læring og leg
Børn har kun ét børneliv – og det kan ikke laves om. Derfor ser vi i Solstrålen det som vores vigtigste opgave at skabe de bedste rammer for at alle børn får et godt børneliv. Dette gør vi blandt andet ved at vi møder hvert barn i øjenhøjde og sætter os ind i deres verden for derigennem at kunne se, opleve og forstå verdenen fra barnets perspektiv. Samtidig er vi som voksne meget bevidste om at være gode rollemodeller for jeres børn. Vi støtter børnene i deres legeaktiviteter og guider det enkelte barn i interaktionerne med de andre børn, så alle kan føle sig en del af børnefællesskabet.
Dit barn får en hverdag, hvor det udvikler sig gennem leg og fællesskaber
I Solstrålen er det vigtigt for os at skabe en dagligdag for både det enkelte barn og for børnefællesskabet, der bygger på alsidige læringsmiljøer. Vores legende og inkluderende læringsmiljøer er synlige for børnene overalt i institutionen – både inde og ude – og henvender sig til børnenes nysgerrighed og understøtter børnenes sociale-, kognitive og fysiske læring. Hvert læringsmiljø er samtidig med til at motivere børnene til at indgå i fælles lege, hvilket styrker børnefællesskabet i institutionen på tværs af alder og køn. Det er nemlig i gennem et stærkt børnefællesskab, at børnene får mulighed for at udvikle og omsætte den nye viden og de kompetencer de tilegner sig i deres hverdag i Solstrålen.
Forældresamarbejdet giver alle en bedre oplevelse
I Solstrålen har vi fokus på det gode forældresamarbejde, da det er med til, at vi kan udvikle os som institution og skabe endnu bedre rammer for børnene. Vores succesfulde samarbejde med forældrene har blandt andet betydet, at vi hvert år har en masse gode fælleaktiviteter som f.eks. planteuge, naturuge, sommerfest, genbrugsstation, bedsteforældredag og bag for en sag.
Vi prioritere at bruge naturen som vores legeplads og læringsmiljø
I Solstrålen arbejder vi hver dag med at bringe børnene tættere på naturen omkring os, så de får kendskab til naturens gang, dyreliv, årstider og klimaet. Vi bruger naturen som læringsmiljø og er ude i stort set alt vind og vejr året rundt, hvor vi anvender årstidens naturmaterialer til forskellige pædagogiske aktiviteter. Samtidig er vi i løbet af året med i forskellige naturprojekter f.eks. "Skraldedag", "Naturens dag" og "Hold kysten ren", der alle gavner naturen i vores eget nærmiljø.
De Grønne Spirer og verdensmålsinstitution
I Solstrålen er vi stolte af vores medlemskab af De Grønne Spirer, som er en organisation der ønsker at fremme fokus på udeliv og bæredygtighed. Vi har løbende personale på kursus inden for natur- og miljøaktiviteter. Hos os er ingen for små til bæredygtighed og De Grønne Spirers grønne bæredygtigheds flag er beviset på vores ambitiøse arbejde med allerede i vuggestuen at introducere jeres børn til bæredygtighed, naturens mangfoldighed og i det hele taget en grønnere hverdag i Solstrålen. Men vi stopper ikke her. Vi vil være en af Sjællands første verdensmålscertificeret børneinstitution, der kort fortalt betyder, at vi hver dag arbejder aktivt med FNs 17 verdensmål gennem vores synlige tiltag og introduktion til børnene om bæredygtighed gennem vores forskellige pædagogiske aktiviteter.
Nogle af vores synlige tiltag er:
Genbrugsstation: I samarbejde med forældrene har vi etableret vores genbrugsstation, der giver alle mulighed for at aflevere og finde brugt børnetøj, og dermed er vi sammen om at give børnetøjet nyt liv.
Livet på land og i havet: Naturen fylder meget i vores hverdag og vi har stort fokus på at lære børnene om livet på land og i havet. På vores udearealer har vi etableret insekthoteller, krathegn, fuglehuse, sansehaver og køkkenhaver, der er med til at introducere børnene for planter og dyrs udvikling. Vi tager også løbende på ture ud i naturen til skoven og stranden og udforsker livet i skovbunden, søer og havet.
Ansvarligt forbrug og produktion: Ligesom vi har fokus på at anvende krydderurter, frugt og grøntsager fra egne køkkenhaver, når vi eksempelvis laver mad over bål, så tager vi også på sanke-ture i skoven, hvor børnene introduceres til, de mange smage der findes i naturen omkring os.
Madspild: Vi har stort fokus på at reducere vores madspild i institutionen og laver løbende vejning af vores madrester fra frokost, så vi kan justere i mængderne af mad, der tilberedes i vores køkken. Vi snakker også med børnene om ikke at tage mere mad på tallerkenen end de kan spise.
Energiforbrug: Vi overvåger ugentligt institutionens energi- og vandforbrug, og vi lærer børnene at slukke lyset efter sig og ikke bruge mere vand end nødvendigt, når de vasker hænder. Rest vand fra vandkander til frokost anvendes til at vande indendørs planter.
Madordning
Ligesom de øvrige huse i Børnehusene Nivå har vi også madordning, og har derfor også en madmor der tilbereder dejlige måltider til børnene. Børnene får serveret formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad.
Kom og besøg os
Kom og besøg Solstrålen, se vores lyse lokaler, legepladsen og hils personligt på de voksne der skaber hverdagen, måske også for dit barn - vi mener, det er vigtigt at se sig om, inden man beslutter sig endeligt for noget.
Ring gerne og aftal en tid.
Vuggestuen: 20 83 45 96, Anemonestuen, spørg efter Mille
Børnehaven: 20 80 28 55, Vintergækkerne, spørg efter Lena
Læs mere om Solstrålen
I vuggestuen er børnene fordelt på tre stuer:
Mælkebøtter, Anemoner og Tulipaner. Vi har børnene i vuggestuen fra de er ca. 7 mdr.
Vi arbejder udfra et børneperspektiv i børnehøjde og sikrer, at børnene bliver mødt af af anerkendende voksne i en tryg og genkendelig hverdag.
Selv med de mindste børn arbejder vi efter den styrkede pædagogiske læreplan. Vi understøtter de mindstes sprogudvikling – vi har blandt andet et læserum til dialogisk læsning, faste ugentlige aktiviteter som ”krop og bevægelse”, "sanseværksted" og "Det Grønne Værksted/Science Værksted".
Inden vuggestuestart vil I modtage et velkomstbrev hvor I inviteres til legestue. Dette er et tilbud som både børn, forældre og personale er meget glade for. I kan komme og møde de andre børn og voksne i huset nogle uger inden start – dette har vist sig at gøre indkøringen mere tryg og rolig.
Børnehaven består af tre stuer: Vintergækkerne, Valmuerne og Solsikker.
Vi er en institution der vægter udelivet højt.
Det er naturligt for os at bruge uderummet som et ekstra læringsrum.
Vi udforsker naturen og bruger skoven, stranden og nærmiljøet til at gå på opdagelse i.
Vi går eller cykler dertil og allerede i vuggestuen stifter børnene bekendtskab med at køre på løbecykel.
I takt med børnenes udvikling og alder bliver cykler og ture, både større og længere. Det fremmer både selvforståelse, kropsbevidsthed og selvværd. Vi benytter Møllevej, der er et foreningshus som vi deler med 3 andre sportsfritidsklubber.
Huset ligger i nærheden af Mølleåen, skoven og dejlige naturområder, og er med til, at danne fast base for især vores ældste børn der er på Møllevej fast mandag og tirsdag, dog ikke i skoleferierne.
Børnene får kendskab til Møllevej inden de starter på Solsikkestuen, da Vintergækkerne og Valmuerne løbende tager på ture til Møllevej.
Vi understøtter at børnene udvikler deres nysgerrighed og deres fantasi, ved at præsentere dem for alderssvarende udfordringer, hvor de voksne sammen med børnene opsøger og undersøger ny viden. Vi er opmærksomme på at opdele børnene i mindre grupper, for at give dem ro og mulighed for at eksperimentere og fordybe sig.
Vores pædagogiske læringsmiljøer understøtter børnenes leg, fantasi og eksperimenteren, ved at de bruger deres krop motorisk og sansemotorisk.
Her kan du læse Solstrålens tilsynsrapporter:
Daglig leder Karen Jepsen
Tlf: 72 56 53 47 Mobil: 41 21 81 88
Niverødgårdsvej 1 , 2990 Nivå
Møllevej 14, 2990 Nivå - Naturhus
Vuggestuen
20 83 45 96 - Anemoner
50 83 63 69 - Tulipaner
25 51 89 13 - Mælkebøtter
Børnehaven
20 80 28 55 - Vintergækker
20 64 25 23 - Valmuer
21 18 31 04 - Solsikker
07.00 - 17.15 - Mandag - torsdag
07.00 - 17.00 - Fredag