Mariehønen er en 0-6 år institution, hvilket betyder, at dit barn kan være i den samme institution fra det starter som vuggestuebarn til det starter i SFO1.
Vi arbejder for at børnene i Mariehønen får:
• Gode sproglige kompetencer
• Respekt for naturen
• Inkluderende fællesskaber
• Plads til fordybelse
• Plads til nysgerrighed og undren
• Styrket fantasi og påhitsomhed
• Motorisk udfoldelse i et stort læringsrum
• Tydelige og anerkendende voksne
Ligesom de øvrige huse i Børnehusene Nivå har vi madordning, og vores madmor tilbereder måltider med et højt økologi indhold 80-90%.
Mellem kl. 07:00-07:50 tilbydes der morgenmad til de børn der er mødt ind og har behov for dette. Derudover serveres der formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad.
Alle forældre er meget velkomne til den daglige dialog med husets personale. Sammen med jer skaber vi en god hverdag og fremtid for jeres barn/børn.
Børnene er fordelt på 5 stuer:
Brumbasserne og Larverne - Vuggestuegrupper ca. 0-3 år
Græshopperne og Tusindbenene - Børnehavegrupper 3-5 år
Guldsmedene – Storegruppen 4-6 år.
Børnegrupperne kan variere fra år til år og derfor vil der løbende være tilpasninger i forhold til normeringen.
Vi arbejder i børnehøjde for at sikre, at børnene mødes af anerkendende voksne og for at de oplever at være i en tryg og genkendelig hverdag.
Vi arbejder efter den styrkede pædagogiske læreplan, og anvender digitale medier i hverdagen, blandt andet inddrages børnene når der dokumenteres. Vi understøtter den sproglige udvikling – vi har blandt andet et læserum til dialogisk læsning – Sproggaven: https://www.fredensborg.dk/borger/boern/sproggaven.
Faste ugentlige aktiviteter som krop og bevægelse, cykelture i naturen.
Guldsmedene er meget ude af huset, i forbindelse med projekter i området, blandt andet ”Haver til maver” og ”Venskaber på tværs”. Sidst nævnte er et led i arbejdet med at lette overgangen for børnene fra børnehave til SFO og skole.
Mariehønen har fået tildelt Friluftsrådets ”Det Grønne Flag”, da vi er en institution der har særligt fokus på naturpædagogiske temaer som fx bæredygtighed i børnehøjde, den styrkede læreplan i naturen, udeliv på legepladsen og i nærområdet, Science i scincehuset, og Haver til Maver. Vi har haft medarbejdere på kursus i naturaktiviteter med børn og vi har desuden et samarbejde med en naturvejleder, der jævnligt kommer ud i huset og laver natur og science-forløb, der omfatter både vuggestuen og børnehaven.
Vi anvender vores elcykler og Christiania cykler året rundt, flere gange om ugen. Så alle børn, store som små kommer ud og oplever vores nærmiljø der byder på skov, strand, lergrave og meget mere. Mariehønen vil fremover have endnu mere fokus på bæredygtighed og i den forbindelse er der blevet indkøbt flere løbecykler til børnene, så to stuer kan være afsted på samme tid. Vores ønske er at børnene bliver fortrolige med at færdes sikkert i trafikken og opnået færdigheder i at cykle på en tohjulet cykel ved skolestart. Vi anvender fast cykler når vi skal i ”Haver til maver” og ”Venskaber på tværs”.
"Fri for mobberi" og Børnemøder
Der afholdes jævnligt børnemøder på stuerne, der handler om emnet fri for mobberi.
I Danmark har den hidtidige mobilisering af aktiviteter rettet mod børns mobbemønstre haft fokus på skoletiden. Alt tyder dog på, at der kan sættes ind langt tidligere for at skabe bedre, mere positive og venskabelige børnemiljøer.
Mariehønen anvender det forebyggende anti-mobbeprogram ”Fri for mobberi” fra Mary fonden og Red barnet:https://www.maryfonden.dk/da/fri-for-mobberi Målet er at skabe en vedvarende, inkluderende kultur blandt børnene og udvikle et børnefællesskab med tolerance, respekt, omsorg og mod.
Pædagogen er nøgleperson, da det er nærværet, respekten og den direkte kommunikation der skal spejles.
I Mariehønen holder vi ”børnemøder” for de 2-3 årige, de 3-4 årige og 4-6 årige, og her bliver der talt ud fra de specielle samtaletavler der hører med til materialet, eller børnene fortæller om episoder de har oplevet hvor de selv eller andre oplevede en svær eller god situation. Vi taler om ”at drille for sjov” og ”at drille for alvor” og om hvordan man er en god kammerat der hjælper og passer på andre.
Fra januar 2020 blev personalet introduceret for en pædagogisk metode der hedder "Fælles Legemanuskripter". Det går i sin enkelthed ud på, at vi i forbindelse med den Styrkede Pædagogiske Læreplan har særligt fokus på legen. Da det er de voksnes ansvar at støtte alle børn i at opnå deltagelsesmulighed til de vigtige børnefællesskaber, anvender vi nu denne metode for at sikre, at alle børn opnår fælles oplevelses - og læringsmuligheder. Fælles Legemanuskripter anvendes til at styrke børnenes udvikling af legekompetencer og derigennem udviklingen af de centrale almene kompetencer, som er grundlaget for barnets trivsel og læreprocesser hele vejen op gennem institutionsforløbet.